INTERVJU MED ALLERS VÅREN 2006

Satt og så igjennom mailen min og kom over et intervju som jeg gjorde for allers våren 2006, det var utrolig koselig og lese. Og jeg måtte ta frem bladet og se på bildene av oss, har tatt bilde av bildene med mobilen min :-)

UNG MOR!
På veggen hos Malin Hammersgård (16) henger klassebildet fra niende. Midt i flokken stråler en fyldig jente, gravid i sjette måned. ? Der er jeg!

Malin møter oss med Lotte (1) på armen. Den lille jenta ser nyvåken ut, og sitter så tett at hun går i ett med mamma. Malin stryker henne småpludrende - slik mammaer gjør.
Noe å drikke, spør Malin fra sin koselige kjellerleilighet i Fetsund. Og ser litt forulempet ut når jeg svarer kaffe. For kaffe lager hun ikke, like lite som hun kjører bil, stemmer ved valg, kommer inn på utesteder eller anses som voksen. Når hun skal betale strømregningen må hun ta ut penger i tre omganger, maksbeløpet for umyndige er to tusen kroner ? Men mammarollen kjenner hun, og etter datteren å dømme gjør hun jobben med glans. Lotte sitter snart på fanget mitt og ?hjelper til? med skrivingen, stor er frustrasjonen når jeg forsiktig antyder at blokken og pennen er min?
Malin var bare fjorten år da hun ble gravid, kjæresten var seksten. Forholdet tok slutt etter kort tid, Malin var alene med tankene og framtidsfrykten.
Jeg turte ikke å fortelle det til mamma. Ukene gikk, jeg synes det var stas å kikke på babyklær, men jeg skulle ikke ha baby. En del av meg visste at jeg var gravid, den andre delen fornektet det. Det var ikke før en ettermiddag da jeg var fem måneder på vei at jeg virkelig så i øynene at jeg skulle bli mamma. Jeg lå på rommet mitt, som vanlig sliten etter skolen, da mamma kom inn. ? Jeg tror du er gravid, sa hun, og endelig brast jeg. Gråten kom, mamma tok det pent, var rolig, og bestilte time hos legen. Da vi kom dit spurte han om vi skulle adoptere bort barnet, mamma ble sint og svarte: - vi skal ha henne! Det var så godt, endelig kunne jeg vise fram magen, være stolt - gravid på ordentlig.Bildet ifra Allers, og jeg ser ut som en ape i trynet :-O

Lotte har benket seg på mammas fang. Men Malin forsikrer at det er unntaket snarere enn regelen. I dag er Lotte lit pjusk, vanligvis spinner hun i turbofart.
Pappaen til Lotte er blitt atten år, og treffer datteren sin sporadisk.
Vi har godt kontakt, men jevnlig samvær med Lotte har vi ikke fått til ennå.
Det første babyåret var Malin knapt ute, vennene fikk ta seg av festing og moro uten henne.
Jeg følte meg ikke ensom, var så opptatt av Lotte. Hun var en rolig baby ? jeg tok med henne på skolen og alle syntes hun var så søt. Men først nå sover hun hele natten, det har vært noen slitsomme skoledager. Noen ganger når jeg ser på henne får jeg helt ?kick?, jeg kan nesten ikke tro det: hun er min ? for resten av livet! Livet med Lotte er både tøft og fantastisk, det vanskeligste har vært å kombinere mammarollen med skolen. Jeg kjører jo ikke bil, og er ikke hjemme fra skolen før på kvelden. Den største forskjellen på livet nå og før er mangelen på frihet.
Bestemoren og bestefaren til Malin bor i etasjen over, og er de som henter Lotte i barnehagen. Malin tar helse- og sosialfag på Årnes videregående, og har en drøm: å bli jordmor.
- Jeg er ikke redd for framtiden, alt det praktiske blir bedre når jeg blir gammel nok til å kjøre bil. Livet med Lotte er fullt av opplevelser, på helsestasjonen sier de: - ja, du vet jo hvordan en leker med barn, du ? Og jeg kjenner at jeg har litt av barnet i meg ennå. Folk på min alder sier: - du får jo aldri festet, men festing kommer ikke først for meg. Reaksjonene er ganske sterke på at jeg ble mor så ung, og jeg synes ikke noe om at folk spør: - hvorfor tok du ikke abort? Gutta blir litt skremt av at jeg har barn, og selv om de i begynnelsen sier at ?det er koselig det?, så går det ikke lang tid før ordene endres til ?tror ikke jeg er klar for å bli stefar, jeg?.

Tjuefem år, mann, jobb og hus var det hun forestilte seg, ikke morsrolle som femtenåring.
Men Malin har evnen til omstilling.
- Det får bli neste gang jeg blir mamma. Jeg synes jeg er flink, jeg, visste jo ikke hva jeg gikk til. Jeg får til det jeg vil, men uten hjelp fra familien min hadde det ikke gått. Dagens høydepunkt er når jeg sitter på toget fra skolen, da vokser forventningen i meg, det kiler i magen, og når jeg nærmer meg huset går jeg fortere og fortere. Lotte står alltid i vinduet med bestefar og ser etter meg, jeg løper inn, kaster fra meg sekken - og får armene til Lotte rundt meg. Det er godt å være mamma.

-MALIN
 • Skrevet: 17.feb.2010
 • Klokken: 21:12
 • Kategori: Media
 • Kommentarer: 13

13 kommentarer

Mina

17.feb.2010 kl.21:23

åå så koselig =D Har du gått på Nes vgs?

Hilde

17.feb.2010 kl.21:24

Så koselig å lese :)

Malin Hammersgård

17.feb.2010 kl.21:26

Mina: Ja, har gått på Nes vgs sammen med Dan ;)

Lille My

17.feb.2010 kl.21:50

Årnes vgs... Den var ny, hehe.

Helt vilt at du var 14 og gravid, men må jammen si du har gjort en kjempe bra jobb.

Flink har du vært og er fortsatt:)

Tvillingbloggen

17.feb.2010 kl.22:55

Der var Lotte jammen liten..

Så søtt at Lotte og Bestefar ventet på deg i vindu :)

may

18.feb.2010 kl.09:22

det er du som var med i serien Ungemødre ? :-)

gøy å følge med bloggen din , jentene er nydelige :-)

Martine Myrvoll Olsen

18.feb.2010 kl.10:06

Så fint å lese! :-)

Mina

18.feb.2010 kl.11:33

hvilke år gikk du der a? husker Dan når han gikk der, for har gått der selv, men kan ikke huske deg egentlig, søren å:P

Therese

18.feb.2010 kl.12:10

Så koselig å lese :)

Sølvi

18.feb.2010 kl.15:12

Så gøy å lese :) Ser hverfall at har forandra deg ;)

Malin Hammersgård

18.feb.2010 kl.15:19

Mina: Ehm, gikk der i 2005/2006 :D

Mina

18.feb.2010 kl.19:29

tror det var samtidig som jeg begynte der, hm, morsomt =)

ja

22.feb.2010 kl.14:48

Jeg har bodd på årnes når jeg var liten.. I møllerstua:)

Skriv en ny kommentarDesign av Rmoen.blogg.no


 • Mitt navn er Malin og på denne bloggen så kan du lese om meg og min familie, jeg skriver om det og være mor,samboer,stemor og bare generelle ting som skjer i vår hverdag. Bloggen handler først og fremst om meg og mine tre barn som heter Lotte,Jenny og Molly. Men jeg skriver selvfølgelig også om min bedre halvdel Dan og hans datter Mia også. All kopiering av bilder og tekst uten min tilatelse vil bli anmeldt!

  Siste innlegg  Søk i bloggen  hits